2020

Virtual 2020 Update in IP and CAQ / IP Board Review Course

Date: Friday, August 14, 2020
Location: Virtual Meeting
Directors: Course Chairs: Javier Diaz-Mendoza, MD and Jasleen Pannu, MD Course Co-Chair: Hiren Mehta, MD
Agenda 2020:

10:30AM Opening Remarks
10:40AM Lung Cancer Screening (15 minutes) Samira Shojaee MD (Virginia Commonwealth University, VA)
10:55AM Approach to Lung Cancer Diagnosis, Staging and initial Treatment (15 minutes) Nicholas Pastis, MD (MUSC, SC)
11:10AM Mediastinal and hilar anatomy (15 minutes) Amit Tandon, MD (Moffit Cancer Center, FL)
11:25AM EBUS-TBNA: technical aspects and clinical applications (25 minutes) Roberto Casal, MD (MD Anderson Cancer Center, TX)
11:50AM Interactive Questions & Answers Panel Discussion (40 minutes) (Samira Shojaee, Nicholas Pastis, Amit Tandon, Roberto Casal)
12:30PM BREAK
12:40PM Approach to patient with peripheral lung nodules (20 minutes) Eduardo Celis Valdiviezo, MD (Mercy Medical Center, Cedar Rapids, IA)
13:00PM Anesthesia for Advanced bronchoscopy (15 minutes) Ara Chrissian, MD (Loma Linda University, CA)
13:15PM Pathology and Molecular markers of Lung Cancer (15 minutes) Jason Beattie, MD (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, NY)
13:30PM Interactive Questions &  Answers Panel Discussion (30 minutes) (Eduardo Celis, Ara Chrissian, Jason Beattie)
14:00PM BREAK
14:10PM Imaging of pleural space: CT and ultrasound (20 minutes) Horiana Grossu, MD (MD Anderson Cancer Center, TX)
14:30PM Pleural space infections: chest tube selection and management (20 minutes) Harsh Shah, MD (Marion General Hospital/Ohio Health, OH)
14:50PM Pleurodesis and Tunneled indwelling pleural catheter (15 minutes) Abhishek Biswas, MD (Parkview Health, IN)
15:05PM Pleural Effusions: Thoracentesis and Medical Thoracoscopy (20 minutes) Catherine Oberg, MD (David Geffen School of Medicine, UCLA)
15:25PM Interactive Questions & Answers Panel Discussion (30 minutes) (Horiana Grossu, Harsh Shah, Abhishek Biswas, Catherine Oberg)
15:55PM BREAK
Interventional Pulmonology Track
16:10PM Mechanisms of Tissue destruction (20 minutes) Javier Diaz-Mendoza, MD (Henry Ford Hospital, MI)
16:30PM Rigid bronchoscopy (15 minutes) Bryan Husta, MD (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, NY)
16:45PM Airway stents (15 minutes) Fayez Kheir, MD (Beth Israel Deaconess Medical Center, Boston, MA)
17:00PM Non-malignant CAO: Strictures and TBM (20 minutes) Colleen Keyes, MD (Massachusetts General Hospital, Boston, MA)
17:20PM Interactive Questions & Answers Panel Discussion (30 minutes) (Javier Diaz-Mendoza, Bryan Husta, Fayez Kheir, Colleen Keyes)
17:50PM BREAK
18:00PM Airway complications following lung transplant (15 minutes) Francisco Almeida, MD (Cleveland Clinic, OH)
18:15PM Management of Pneumothorax and bronchopleural fistula (20 minutes) Neeraj Desai, MD (Chicago Chest Center, IL)
18:35PM Bronchoscopic lung volume reduction for emphysema (15 minutes) Rolando Peralta, MD (Henry Ford Hospital, MI)
18:50PM Miscellaneous: Transbronchial Cryobiopsy and Bronchial Thermoplasty (20 minutes) Alejandro Aragaki, MD (University of Cincinnati, OH)
19:10PM Percutaneous tracheostomy and transtracheal oxygen therapy (20 minutes) Danai Khemasuwan, MD (St Elizabeth’s Medical Center, Boston, MA)
19:40PM Interactive Questions & Answers Panel Discussion (40 minutes) (Francisco Almeida, Neeraj Desai, Rolando Peralta, Alejandro Aragaki, Danai Khemasuwan)
20:20PM Closing comments
Advanced Bronchoscopy Track
16:10PM Pulmonary physiology relevant to Bronchoscopic procedures (20 minutes) Ed Pickering, MD (University of Maryland, Baltimore, MD)
16:30PM Peri-procedural management for bronchoscopy (Pre and post-operative) (20 min) Adam Belanger, MD (University of North Carolina, Chapel Hill, NC)
16:50PM Airway management during bronchoscopy (20 minutes) Jose De Cardenas, MD (University of Michigan, Ann Arbor, MI)
17:10PM Management of complications of bronchoscopy (20 minutes) Maykol Postigo, MD (University of Kansas, Kansas City, KS)
17:30PM Interactive Questions & Answers Panel Discussion (30 minutes) (Ed Pickering, Adam Belanger, Jose De Cardenas, Maykol Postigo)
18:00PM Routine diagnostic bronchoscopy procedures (20 minutes) Michael Jantz, MD (University of Florida, FL)
18:35PM Surgical interventions and CT guided TTNA (20 minutes) Ellen Volker, MD, (National Jewish Health, Denver, CO)
18:55PM Work-up for benign lung disease (20 minutes) Vivek Murthy, MD (Albert Einstein College of Medicine, Bronx, NY)
19:15PM Coding and billing for bronchoscopy (20 minutes) Gus Cumbo Nacheli, MD (Spectrum Health, Grand Rapids, MI)
19:35PM Interactive Questions & Answers Panel Discussion (30 minutes) (Michael Jantz, Ellen Volker, Vivek Murthy, Gus Cumbo Nacheli)
20:15PM Closing comments
2019

2nd Annual AABIP Conference

Date:  August 15-17, 2019
Location: Denver, Colorado
Agenda 2019:

Click on the picture to zoom

2014

1st Annual AABIP EBUS Course

Date: July 11, 2014
Location: Columbus, Ohio (The Ohio State University)
Course Director: Shaheen Islam, MD, MPH
Agenda 2014: